Cum alegi cel mai bun motocultor pentru gradina ?

Te-ai mutat la casa sau ai o grădină de dimensiuni reduse, pe care vrei să cultivi ceva și nu prea ai uneltele necesare pentru pregătirea terenului ? ei bine, pentru a-ți simplifica viața de gospodar, au apărut de ceva vreme, motocultoarele.

Ce sunt motocultoarele si care este diferența față de o motosapa ?

Pe scurt, motocultoarele sunt mici mașinării cu 2 roți care are diferite accesorii pentru diferiți pașii pe care trebuie să îi faci la amenajarea terenului agricol. Față de motosape, la motocultoare se pot adăuga următoarele piese: rariță fixă, plug arat și plug de bilonare. Este de departe cea mai compactă și mai utilă sculă de grădină pe care o poți folosi în fiecare an, cu rezultate foarte bune; în plus nu mai trebuie să apelezi la nici un vecin atunci când vine vorba de arat în grădină sau de bilonat cartofi.

Cum alegi cel mai bun motocultor ?

Motocultoarele au o prezentă destul de mare pe piața din România, ceea ce înseamnă că avem o gamă largă de produse și o gamă largă de mărci. Momentan nu avem o marcă care să iasă în evidență cum avem la mașinile de găruit, ci doar modele care încearcă să își căștige un renume pe plan local și internațional. Din ceea ce am văzut eu la târgurile de utilzaje agricole, cele mai populare modele sunt următoarele:

Aceste 3 modele sunt de departe cele mai bune motocultoare pe care le poți alege acum. Prețul pentru fiecare este descrescător, ultimul model de motocultor fiind cel mai accesibil model de pe piață. Toate cele trei modele vine echipate cu piese de schimb excelente, din calitate bună, rezistente în timp.

Pe lângă acestea, trebuie să mai ții cont și de prețul acestor motoculotare; recomandarea mea este să alegi unul de peste 1700 lei, deoarece de la acest preț încep să aibă ceva calitate bună în materiale și motor. Toate modele ce sunt sub 1.500 lei aș putea să le consider o rispă de bani, iar eu nu aș cumpăra sub nici o formă un astfel de motocultor. Știu o persoană din satul meu care și-a cumpărat un motocultor foarte ieftin, iar după ce a arat jumătate din grădina, motorul s-a defectat atât de tare încăt nu s-a mai putu repara.

Alege un motocultor cu motor pe benzină si peste 5CP

Motocultoarele pe benzină sunt cele mai preferate de către cumpărători; sunt de departe cel mai fiabile și cele care au o putere suficientă la motor, pentru a duce o brazdă bună de pământ și pentru o durabilitate excelentă în timp. Există modele electrice și diesel, dar care nu sunt la fel de bune ca și cele pe benzină. Recomandarea mea este un model pe benzină și minim 5 CP. De ce 5CP ? simplu, deoarece ai nevoie de putere pentru a duce la bun sfărșit operațiunea pe care vrei să faci. Se mai acceptă și un motore de 3,5-4 CP, dar să fie un model de peste 2.000 lei. De exemplu, acest model este de evitat !

Dacă suprafața grădinii este ceva mai mare, recomand un motor de peste 7 CP, deoarece ai nevoie de o putere pe termen lung, iar durabilitatea să fie cât mai bună; adică daca ai un motor slab și îl folosești pe o suprafața mare la forță mare, se va defecta mai rapid decât unul de putere mare; este o chestiune simplă și logică.

Alege un motocultor cu lățimea de lucru medie

Cele mai mari greșeli se fac atunci când alegi un motocultor cu lățime de lucru mare și puterea motorului foarte mică; din start vei chinuii motorul iar acesta se va defecta foare repede sau va ceda ceva la el. Recomandarea mea este să alegi un motocultor de 5CP cu o lățime maximă de 60 cm și un motocultor de 7-9CP cu o lățime maximă de 110 cm. Ceea ce trece peste, recomand o putere maximă la CP și un preț pe măsură. Cu cât raportul lățime/putere este mai bun, cu atât durabilitatea motocultorului va crește, iar reparațiile vor apărea mai tărziu.

Motocultor de grădină în rate fără dobândă

Un aspect care mi-a sărit în ochi atunci când am văzut prețurile pentru motoculotarele bune. Desigur, dacă nu ai bani suficienți pentru un motocultor, recomandarea mea este să apelezi la un sistem de rate fix ca acesta, care îți garantează o dobândă zero, fără comisioane ascunse. Îți aprobă rapid cererea de rată și primești motocultorul în maxim 2-3 zile, direct la tine acasa.

De ce trebuie să ții cont când alegi un motocultor ?

Pe lângă cele menționate mai sus, trebuie să ții cont de depozitarea acestuia. Dimensiunile unui astfel de motocultor sunt destul de mari, iar depozitarea necesită un spațiu mare de cel puțin 10 mp; inclusiv manevrarea acestuia. Fiecare model are două sau mai multe trepte de viteză, pentru a putea să îl manevrezi mai bine, chiar și în spații reduse. Recomand un loc fără umezeală, pentru ca acesta să nu ruginească în timp.

Ce tip de ulei să folosesc la motocultor ?

Recomandarea mea și a specialiștilor în materie de ulei pentru motocultor este să folosești ceea ce îți recomandă producătorul. Acest model are inclus la pachet 1litru de ulei bonus. Majoritatea mărcilor de motocultoare au câte un magazin deschis în tară iar dacă nu găsești unul, îți recomand acest tip(kit de ulei).

În concluzie, alegerea unui motocultor la un preț cât mai bun, ținând cont de cele menționate mai sus.  Pe lângă toate, mai recomand un motocultor care are cutie de viteze profesionala cu discuri de frictiune si pinioane conice in baie de ulei.

Top 3 modele de motocultoare profesionale

 

  • Motocultor profesional DKD HS 1100D

  • putere 13CP cu roți din cauciuc
  • freze regalbile pe lățime
  • cadou ulei motor
  • cadoul ulei transmisie
  • rezervor cu capacitate mare
  • află prețul aici

 

 

  • Motocultor Progarden HS 1100D

  • cel mai puternic motor – vezi câti CP are AICi
  • pornire rapidă electrică
  • senzori de ulei luminosi
  • carcasa solidă și ușoară din fontă
  • cutie de scule inclusă
  • pentru suprafețe de peste 10.000 mp

 

  • Motocultor Profesional AgroPro – ProGarden HS 1000B

  • cel mai profesional motocultor
  • lățime de lucru 70 cm
  • cel mai fiabil motor
  • cadou ulei de motor și transmisie aici
  • freză inclusă la pachet
  • doar 95 kg- greutate redusă
  • cel mai bun preț aici